JAK NIE MARNOWAĆ ŻYWNOŚCI

Jak nie marnować żywności i oszczędzać na zakupach spożywczych?

Marnowanie żywności to chleb powszedni większości Polaków. Kupujemy zbyt dużo i wyrzucamy zbyt dużo. Najwyższy czas zacząć oszczędzać.

Komu nie przydałoby się 50 zł więcej miesięcznie. Ile szczęścia sprawiłoby nam znalezienie takiej kwoty przypadkiem na ulicy? Może warto poszukać jej we własnej torbie z zakupami lub lodówce?

Kto i dlaczego marnuje żywność?

Według danych Federacji Banków Żywności, Polacy w ciągu roku marnują około 9 ton żywności. Średnio w przeliczeniu na czteroosobową rodzinę jest to kwota niecałych 200 zł miesięcznie, czyli około 50 zł na osobę.

Jakie są najczęstsze przyczyny wyrzucania żywności? Najczęściej stoi za tym upłynięcie terminu przydatności do spożycia oraz tzw. kupowanie zbyt dużych ilości „na zapas”.

W koszu ląduje najwięcej pieczywa, wędlin, warzyw, owoców oraz przetworów mlecznych.

Przyczyn zaistniałego faktu jest kilka. Najczęstszymi są zbyt duże oraz szybkie a tym samym nieprzemyślane zakupy. Jak kupować „spożywkę” z głową?

Przede wszystkim nie traćmy głowy. Zakupy powinny być zaplanowane i przemyślane. Aby takie były w pierwszej kolejności zaplanowane powinny zostać posiłki. Oszczędzanie żywności to jej wykorzystywanie.

Pierwszym co należy zrobić, jest zaplanowanie posiłków na najbliższe 3 dni. To bardzo ważne, aby nie robić zakupów częściej ani rzadziej. Częściej, aby nie narażać się na pokusy czyhające na sklepowych półkach.

Rzadziej, aby nie robić zbyt dużych zapasów, które w rzeczywistości trudno zaplanować.

W momencie, gdy posiadamy już plan posiłków, bardzo łatwo będzie nam stworzyć listę niezbędnych składników i produktów (nie zapominajmy o zdrowiu i suplementach wysokiej jakości – np. Solgar). 

Musimy wziąć pod uwagę liczbę domowników, a także to, czy w domu jedzone są zarówno śniadania, obiady, jak i kolacje. Listę zakupów obowiązkowo zabieramy ze sobą na zakupy.

Jak nie marnować żywności – na co zwracać uwagę?

Oszczędzanie na produktach spożywczych to nie tylko kupowanie najpotrzebniejszych rzeczy. To także dokonywanie właściwych wyborów. Czy warto korzystać z promocji? Tak pod warunkiem, że są to prawdziwe promocje.

O wiele lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z gazetki promocyjnej, nawet w formie online, niż wkładanie do sklepowego wózka rzeczy oznaczonych jako promocyjne.

Uwaga na promocyjne pułapki! Zakup w cenie promocyjnej może być ważny jedynie pod określonym warunkiem, co zostaje zapisane zwykle małym drukiem w regulaminie promocyjnym.

Nie ma osoby, która nie wpadła kiedyś w tę pułapkę. Zwykle o tym, że zniżka nam nie przysługuje, dowiadujemy się przy kasie i w końcu zostajemy przy produkcie w cenie normalnej, czyli zawyżonej.

Termin przydatności. Zawsze sięgaj po produkty, które leżą najdalej. Mają one zwykle dłuższą datę przydatności do spożycia. Te leżące „pod ręką” muszą być natychmiast sprzedane z uwagi na jej zbliżający się koniec.

Ta zasada nosi nawet specjalną nazwę FIFO, co dokładnie oznacza First In, First Out, w tłumaczeniu na polski Pierwsze Weszło, Pierwsze Wyszło.

Schyl się. W dużych supermarketach najtańsze produkty ułożone są na najniższych półkach. Środkowe półki, znajdujące się na wysokości wzroku przeznaczone są dla towarów najdroższych, zwykle najbardziej rozreklamowanych.

Z pewnością tańsze odpowiedniki nie są gorsze i bardzo często różnią się jedynie ceną

Ocena
[Total: 1 Average: 4]